torstai 21. tammikuuta 2021

Vieläkin Helsinki- lisästä

Kotihoidon tuen päälle maksettava Helsinki- lisä on saatava takaisin! Oli todella väärin ja pidemmän päälle ajattelematonta poistaa se.

Nykyisin kotihoidontuen Helsinki- lisää saa kahteen ikävuoteen saakka, mutta jatkossa sitä myönnettäisiin vain yhteen ikävuoteen asti 1.6.2021 alkaen. Kyseessä on merkittävän lisän poistaminen, sillä Helsingissä on niin kallista asua jo muutenkin.

Lisännee lapsiperheköyhyyttä Helsingissä. Entä kuinka päiväkodit pystyvät ottamaan lisää lapsia? Laatu päiväkodeissa ei saisi kärsiä lasten mahdollisesta lisääntymisestä niissä ( Yle 12.11.2020 ). Saadaanko riittävästi koulutettua väkeä päiväkoteihin töihin, kun nyt jo on vaikeuksia pätevän henkilökunnan saamisessa.

Professori Liisa Keltikangas-Järvinen toteaa 21.3.2012 Suomen kuvalehdessä mm seuraavaa:"Tutkimusten mukaan liian varhaiset ryhmäkokemukset voivat vahingoittaa lapsen stressinsietokykyä. Asia on merkityksellinen siksi, että stressinsietokyky kehittyy kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana ja tuo taso säilyy aikuisenakin." Aikuisiässä hyvä stressinsietokyky on yksi olennainen tekijä, että jaksaa nykypäivän työelämän vaatimuksia. 

Myös lastenpsykiatrian dosentti Jari Sinkkonen on sen kannalla, että alle 3- vuotias ei tarvitsisi varhaiskasvatusta. Hän toteaa että "...mitä pienempi lapsi on, sitä rajallisempi on hänen kykynsä luoda ja ylläpitää useita samanaikaisia kiintymyssuhteita ( Suomenmaa 4.3.2017 )."

Kotihoidon tuen päälle maksettava Helsinki- lisä lisää valinnanvapautta niiden perheiden osalta, joilla on mahdollisuus hoitaa lapsiaan kotona. Kuitenkaan ei ole tarkoitus luoda vastakkainasettelua varhaiskasvatuksen ja kotona hoitamisen välillä. Molempia tarvitaan. On perheitä, joilla ei yksinkertaisesti ole mahdollista jäädä hoitamaan kotiin pieniä lapsiaan. Ja on perheitä, jotka ovat tilanteessa, jossa tarvitsevat tukea lapsilleen varhaiskasvatuksessa. Perheet ovat siis ne, jotka tekevät sen valinnan varhaiskasvatuksen ja kotihoidon väliltä. Tuetaan heitä tämän valinnan tekemisessä! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hallituksen aikaansaamat hyvät asiat

  Nyt puhutaan niin paljon ainoastaan, että hallitus kyykyttää köyhiä ja leikkaa jo valmiiksi huono-osaisilta. Olen toki itsekin huolissani ...