sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Näkökulmia omaishoitajien lomista

Omaishoitajat tekevät äärimmäisen arvokasta työtä ja monet vielä joko oman työnsä lisäksi tai kokopäiväisesti. Omaishoitaja on usein henkilö, joka ei katso todellakaan omaa etuaan, vaan toisen parasta. Kaikista meistä ei ole omaishoitajiksi. Se on vaativaa. Kaiken lisäksi omaishoitajat säästävät paljon yhteiskunnan kuluja hoitaessaan omaistaan.

Omaishoitajille lakisääteiset vapaat ovat maksimissaan vain 3 vrk/kk. Tällöin omainen on usein kaupungin lyhytaikaishoidossa. Kaikki eivät kuitenkaan halua omaistaan hoivakotiin, jolloin hoito voidaan järjestää ostopalveluna kotona. Mutta tällöin loma kuitenkin supistuu maksimissaan 1,5 vrk/kk. Tämä pitäisi ehdottomasti saada muutetuksi. Nykyään omaishoidossa hoidettavalle on mahdollisuus saada 3 vrk pidempi intervallijakso laitoshoidossa. Tälläisessa tapauksessa pitäisi olla mahdollisuus valita hoito myös ostopalveluna kotiin palvelusetelillä. 

Omaishoitajien lomien osalta ei tulisi olla mitään rajoitusta, missä ajassa ne käytetään, kunhan ne olisi vuoden sisällä käytetyt. Lisäksi omaishoitajat tarvitsevat jaksaakseen enemmän lyhytaikaista vapaata, jotta he pääsevät vaikkapa ulkoilemaan.

Pidetään huolta omaishoitajien jaksamisesta!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hallituksen aikaansaamat hyvät asiat

  Nyt puhutaan niin paljon ainoastaan, että hallitus kyykyttää köyhiä ja leikkaa jo valmiiksi huono-osaisilta. Olen toki itsekin huolissani ...