Valtakunnallinen mielenterveysviikko alkaa huomenna. Teemaviikko on käynnistynyt tänään kynttilätapahtumilla itsemurhan tehneitä muistaen.
sunnuntai 17. marraskuuta 2024
Valtakunnallinen mielenterveysviikko
torstai 14. marraskuuta 2024
Kuntavaalit 2025
MINUSTA
Olen 55-vuotias lähihoitaja ja yo-merkonomi. Asun aviomieheni kanssa Helsingissä Kruunuvuorenrannassa.
Kevään 2025 kuntavaaleissa olen KD:n ehdokkaana. Aiemmin olen ollut ehdokkaana 2021 KD:n listalla ja 2017 sitoutumattomana kuntavaaleissa.
Luonteeltani olen rauhallinen ja päättäväinen. Muiden auttaminen on lähellä sydäntäni.
Harrastuksiini kuuluu musiikki. Lisäksi keräilen paperinukkeja. Pari vuotta sitten minulla oli pienimuotoinen paperinukkenäyttely Lapinlahden Lähteen kahvilassa. Liikuntamuodoista mieluisimpia ovat itselleni kävely ja uinti.
POLIITTISET TEEMANI
ENNAKKOÄÄNESTYS 2.4. - 8.4.2025
VAALIPÄIVÄ 13.4.2025
maanantai 4. marraskuuta 2024
Rakkaus on välittämistä
Tarvitsemme Suomeen toisistamme välittämisen ilmapiirin. Välittämisen tulee alkaa jo ihan sieltä pienestä vauvaiästä lähtien. Olemmeko me täällä Suomessa lapsiystävällisiä? Kun näen pienen lapsen äitinsä kanssa julkisessa liikenteessä ja lapsi on joko puhelias, jostain syystä itkuinen tai äidit tuovat lapsiaan vaunuissa jo muutenkin täysinäiseen bussiin tai metroon, tämä on omiaan aiheuttamaan osassa meistä negatiivisia tuntemuksia.
Äidin tai muun ensisijaisen kasvattajan oma suhde lapseensa ja samalla kiintymyssuhde vaikuttavat pitkälle lapsen tulevaisuuteen, aina aikuisuuteen saakka. Jos kiintymyssuhde ei ole päässyt syntymään turvallisesti, tätä saatetaan joutua käsittelemään myöhemmin terapiassa.
Äidit ja isät tarvitsevat kaiken tuen, mitä yhteiskunnalla on annettavanaan. Suomessa voi sanoa, on edelleen hyvä neuvolajärjestelmä, joka on samalla vapaaehtoinen ja maksuton. Äitiys- ja perheneuvolassa pyritään havaitsemaan jo varhain, jos lapsella tai perheellä on erityisen tuen tarpeita.
https://www.lastensuojelu.info/tukea-arkeen/neuvola/
Mihin sitten katoaa Suomessa lapsiystävällisyys? Onneksemme ei kuitenkaan kaikilta osin. Liittyykö siihen tämä pohjoinen sijaintimme ja pitkä pimeä syksy ja talvi, joka ainakin osassa meistä saa aikaan mielialan laskua, jopa masentuneisuutta. Sanoisin kuitenkin, että pienestä saakka kylvetty rakkaus lapseen, on parasta, mitä vanhempi ja kasvattajat voivat lapselle antaa. Se, kuinka pystymme tuota rakkautta antamaan, juontaa juurensa tietenkin kunkin meistä omaan lapsuuteen ja nuoruuteen. Silti on lohdullista, että vaikka kuinka karuista olosuhteista olisi lähtöisin, koskaan ei ole liian myöhäistä oppia rakastamaan. Siihen tarvitsemme toinen toisiamme.
Jokainen ikäkausi elämämme kaaren aikana vauvasta aina sinne vanhuuteen saakka, vaatii sitä, että saamme kokea tukea, välittämistä ja ennen kaikkea rakkautta. Erityisesti tämä korostuu elämän alku- ja loppupäissä, kun ihminen on hauraimmillaan.
Voi kun voisimme tuoda enemmän esille sitä, että välitämme toinen toisistamme. Rakkaus ihmisiin on lääke, joka voi parantaa vihasta ja katkeruudesta ja tämä taas voi estää suoranaisilta tragedioilta ja väkivallan teoilta. Eihän se mikään automaatio ole, mutta kuitenkin minun mielestäni ihmisyyden korkein mittari.
tiistai 21. toukokuuta 2024
Hyvän saattohoidon puolesta
Elämme aikakautta, jolloin suuret ikäluokat vanhenevat ja kuolema tulee vääjäämättä jossain vaiheessa jokaisen eteen. Jokainen meistä toivoo itselleen ja läheisilleen hyvää kuolemaa. Huolenaiheena aivan varmasti monella on, kuinka meillä riittää hoitohenkilökunta toteuttamaan tätä hyvää saattohoitoa.
Sain olla saattohoitamassa viikko sitten poismennyttä äitiäni koko hänen saattohoitonsa ajan, joka kesti viikon ja viisi päivää. Se on jo todella pitkä aika olla syömättä ja juomatta. Miksi kuitenkin voin puhua kohtuullisen hyvästä saattohoidosta äitini kohdalla? Ensinnäkin äitini sai olla samassa hoivakodissa useamman vuoden ajan. Lisäksi veljeni asuu samassa kaupungissa ja kävi todella usein äitiäni katsomassa. Saattohoidon aikana äitini sai hyvän kipulääkityksen, pääasiassa morfiinia sekä ihan loppupäivinä lääkepumpun sedaatioineen. Äidin sedaatiohoidosta ja lääkepumpun ohjeistuksesta vastasi kotisairaalan palliatiivinen puoli. Myös me omaiset saimme painaa äidille lisälääkettä pumpusta aina tarvittaessa. Pumppu oli ohjeistettu niin, että jopa 15 minuutin välein sai antaa lisälääkitystä.
Äidillä oli kiputiloja sekä hän sai joitain kouristuskohtauksia. Näitä kipulääkitys ei valitettavasti voinut täysin poistaa ja niitä olikin oman äidin kohdalla rankkaa seurata. Onneksi äidin kiputilat, niin kuin me niitä tulkitsimme, eivät olleet jatkuvia.
Vaikka äidin saattohoito oli paikoin rankka, en antaisi sitä mistään hinnasta pois. Sen verran rakas oma äiti oli ja on edelleen sydämissämme.
Onneksi siis Suomessa saa hyvää tai ainakin kohtuullisen hyvää saattohoitoa. En tiedä, kuinka saattohoito on järjestetty muualla Suomessa ja tämä olisikin hyvä kartoittaa, jos sitä ei jo ole tehty. Liian moni kuoleva ja varsinkin kuoleva vanhus joutuu yksin käymään läpi saattohoitovaiheen. Toki hoitajat ovat paikalla, mutta eiväthän he ole joka hetki näkemässä, minkälaista kuolinkamppailua kukakin käy. Meidän äidillä oli diagnosoituna Alzheimerin tauti ja hän ei itse enää osannut kertoa, mihin kohtaan koski tai mitä hän tunsi. Tämänkin vuoksi koen, että oli tärkeää, että meitä omaisia pystyi olemaan paikalla äidin viimeisinä päivinä.
Hoivakodeissa olisi hienoa, jos siellä olisi erillinen huone omaisille yöpyä. Me yövyimme äidin huoneessa patjoilla lattialla ja hoitajat kävivät parhaimmillaan tunnin välein antamassa kipulääkettä äidille. Väkisinkin siinä uni katkeaa, jos ei sitten muuten ollut valvomassa äidin tilannetta. Niinpä viimeiset kolme yötä olimmekin mieheni kanssa hotellissa yötä, mikä oli todella hyvä ratkaisu. Saimme itse levätä ja nukkua ihan toisella tavalla.
Lisäksi oma huolenaiheeni on eutanasia, jota nykyään todella moni kannattaa ja jonka puolesta tehty kansalaisaloite meni läpi
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010271418.html
Onneksi kuitenkin Lääkäriliitto vastustaa jatkossakin eutanasian ja lääkäriavusteisen itsemurhan laillistamista ( Lääkärilehti 16.5.2024 ). Eutanasiassa liikutaan senverran kaltevalla pinnalla sen suhteen, missä tilanteessa sitä alettaisiin antaa. Mm Hollanti on tästä huolestuttava esimerkki, joka on myöntämässä eutanasian jo psyykkisesti sairaille
”Hollantilaisnainen saa eutanasian masennuksen takia” Ilta Sanomat 17.5.2024.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010432620.html
Mitä tulee vanhusten saattohoitoon ja ylipäätään saattohoitoon, täytyy todella toivoa, että hyvän saattohoidon kehittäminen yhdessä toimivan ja riittävän kipulääkityksen kanssa omaiset huomioonottaen olisi edelleen se linja, jolla Suomessa jatkossakin pysytään.
Rantasalmella 17.5.2024.
KD Helsingin Naispiiri
Mirja Kolehmainen
Lähihoitaja
Valtakunnallinen mielenterveysviikko
Valtakunnallinen mielenterveysviikko alkaa huomenna. Teemaviikko on käynnistynyt tänään kynttilätapahtumilla itsemurhan tehneitä muistaen. M...
-
Olet lämpimästi tervetullut kuntavaalisivuilleni! Olen Kristillisdemokraattien ehdokkaana kesän 2021 kuntavaaleissa. Äänestyspäivät ovat se...
-
MINUSTA Olen 55-vuotias lähihoitaja ja yo-merkonomi. Asun aviomieheni kanssa Helsingissä Kruunuvuorenrannassa. Kevään 2025 kuntavaaleissa o...
-
Elämme aikakautta, jolloin suuret ikäluokat vanhenevat ja kuolema tulee vääjäämättä jossain vaiheessa jokaisen eteen. Jokainen meistä toivoo...